RØD, BLÅ OG LILLA: ULIKE FORMER FOR ARBEID OG KONSENTRASJON

Personalet vårt har opplevd over tid at skolen generelt trenger å gi tydelige signal om hva slags holdning og konsentrasjon vi krever av elevene under ulike aktiviteter.

Skoledagen er lang, og særlig de litt umodne elevene og de som strever med noe i læringa si har vanskelig for å skjønne når de skal være helt stille og lytte, når de skal være med å bidra, og når de skal arbeide mer avslappet, samarbeide og bruke ulike hjelpemidler.

 For at lærerne skal gi tydeligere beskjed om når vi forventer hva, har vi innført fargekoder som vises ved tavla:

Rød betyr at vi skal ha en kort, konsentrert økt. Det kan være at læreren skal gå gjennom noe nytt, det blir gitt en instruksjon til arbeidet eller en besøkende eller elev skal fortelle noe som alle må høre. Så lenge rød farge er oppe, skal eleven sitte ved plassen sin foran tavla, være stille og følge konsentrert med.

Blå betyr at vi har arbeidstid. Da arbeider vi alene eller i grupper med arbeidsoppgaver av ulike slag, kan snakke rolig sammen og gå og hente ting vi trenger til arbeidet.

Lilla betyr at vi skal vurdere noe vi har holdt på med. Fargen lilla er ikke tatt ut av lufta; den er en blanding av rød og blå, av lærerstyrt og elevstyrt, av fakta på bordet og opplevelse av hvordan ting går. Noen ganger er kanskje lærerens vurdering viktigst, andre ganger elevenes tilbakemelding, og ofte en blanding av lærerens og elevenes oppfatning av hvordan vi ligger an etter arbeidet. Lilla er også fargen for å snakke om klassemiljø og trivsel.

De tre fargene har også funnet sin plass i en fisk over tavla. Fisken har rødt hode, blå kropp og lilla hale. Vi bruker den for å minne oss på hva vi skal ha med i et prosjektarbeid, en tekst eller ei muntlig framføring. Da blir betydningen sånn:

Rødt hode: Innledning, presentasjon, forklaring, avgrensning

Blå kropp: Hoveddel, diskusjon, presentasjon av fakta og meninger, eksempler

Lilla hale: Avslutning, hva vi har lært, hensikt, konklusjon, viktige poeng, se framover

Fisken skal selvsagt ha større kropp enn hode og hale! Her ligger det meste av tida, arbeidet og teksten. Likevel er det hodet og halen som krever mest konsentrasjon og gjennomtenking…

Vi kommer til å prøve ut om lærerne og elevene får til å bruke dette som hjelpemiddel til å forstå når konsentrasjonen skal skjerpes særlig, hvor de befinner seg i et arbeid og hvordan vi normalt sett bygger opp en forberedt presentasjon av alle slag.

Kanskje kan den fargerike fisken hjelpe flere?

Om Line

Line Brendberg er virksomhetsleder ved skolen.
Dette innlegget ble publisert i Informasjon, Skoleliv, Vurdering. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *