Urettferdighet i verden

Onsdag hadde vi den store urettferdighetsdagen på Sørburøy skoleEgentlig så er det et undervisningsopplegg for samfunnsfag, men det fungerer helt utmerket i mat&helse også. Noe elevene fikk merke 🙂

Vi startet dagen med å dele ut teoriodelen. Hver elev fikk tildelt et land hver. Norge, Zambia, Laos, Brasil, Peru og Bangladesh. Via nettsidene til Hei verden, en organisasjon som beskriver seg selv slik: Hei Verden er en skolerettet informasjons- og bistandsorganisasjon som er livsynsnøytral og politisk uavhengig, med verdigrunnlag i FNs barne- og menneskerettighetskonvensjoner. Vår visjon er skole for ALLE barn.

Vi hadde Urettferdighetskartet deres fra før og resten av undervisningsopplegget er mulig å finne på nettsiden deres.

Landene ble fordelt uten at noen visste hvem som fikk hva. Deretter var det å kunne svare på spørsmål om hvordan det var med underernæring, tilgang på rent vann, mobiltelefoner osv osv i det landet de fikk.

Etterhvert var det tid for å lage dagens mat, kleppsup (oppskrift kommer senere). Litt bistand trengtes for dette var nytt for oss alle. Men suppa ble god og tykk. Sukker og kanel kom på bordet og alle skulle sette seg til å spise….

Da var det at den store urettferdigheten i verden virkelig ble oppdaga. De som hadde de fattigste landene fikk så knapt med suppe i bollene sine at det nesten ikke syntes. Ikke fikk de lov å ta på sukker og kanel heller. Det er de lengste og mest skuffede ansikter jeg har sett på lenge. Så jeg klarte ikke å la være, men måtte gi de litt til. Og lov til sukker og kanel.

Porsjon nummer to var det noen som ønsket. Men det er ikke så lett når du er fra et fattig land. Simen måtte søke flyktningestatus i Norge, noe Austeja under tvil ga han. Først da ble porsjon nummer to servert.

Alt i alt så ble det en fin dag. Og jeg tror faktisk at det lille ekstra stuntet med fordeling av mat etter land gjorde at elevene husker det enda bedre. Fredag fikk vi tid til en gjennomgang av alt det de hadde funnet ut og diskusjonene gikk livlig om hvordan det kan være å leve rundt om i verden. Vi brukte powerpoint-presentasjonen fra Hei verden til gjennomgangen.

Konklusjonen er, dette er et opplegg vi anbefaler for andre skoler. Gjerne i samarbeid med mat&helse faget, det ga nemlig et ekstra løft til det hele.

Om Line

Line Brendberg er virksomhetsleder ved skolen.
Dette innlegget ble publisert i Skoleliv. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *