Fantomøyer – øyer som ikke finnes!

En tid har Sigvart i 7. klasse interessert seg for øyer i verden, og oppdaget etter hvert et merkelig fenomen: Øyer som står eller stod på kart og beskrivelser, men egentlig ikke finnes. Jeg utfordret ham til å skrive en artikkel i norsktimene om det lille forskningsprosjektet sitt, og her kan interesserte lese om det:

Fantomøyer

av Sigvart

Fantomøyer er et ord de fleste forbinder med Atlantis, hvis de da forstår ordet. En fantomøy er en øy som ikke finnes. Men de er mange, og de er varierte. Selv årsaken til hver enkelt fantomøys tilstedeværelse på kartet, er unik. Fantomøyenes store æra er forbi, men man trenger ikke gå langt tilbake for å finne dem.

I mange nye atlas finner man de mest utholdende fantomøyene. De vanligste å finne er Maria Theresia reef, Ernest Legouve reef og Isla Restinga de Sefton. Disse og mange andre ligger i Stillehavet, men det er mer sjelden å finne dem i Atlanterhavet. Da må man tilbake til langt eldre kart. Det samme gjelder Indiahavet. Men de finnes, i Atlanterhavet har man blant annet den åttende kanariøya (Saint Brendan’s island), Thomson island, st. Matthew, Pepys island og gode gamle Atlantis.

Noen fantomøyer kan faktisk ha eksistert, Torca island i Indiahavet for eksempel. Den skal ha forsvunnet i 1694, under et vulkanutbrudd. Andre fantomøyer finnes faktisk. Californiaøya ble plassert på kartet fordi man trodde Californiabukta var et sund og ikke en bukt. Andre er matematiske feil. Hvis man  ser på et  verdenskart hvor man har tegnet opp den angitte posisjonen til New South Grønland, ser man at de bare har oppgitt feil lengdegrad på Antarktishalvøya. En mer lokal teknisk feil, er en fantomholme som ligger utenfor Rognvikvågen på Sørhitra. Den har stått på kartet siden åttitallet, og blir kalt «det lovede land» lokalt.

Årsaken til at fantomøyer spratt frem som paddehatter, var kartleggingen av verden. For blant oppdagerne er det også svarte får, som har prøvd å bli berømte ved å dikte opp øyer. Noen har igjen hatt historisk betydning. Den meksikanske fantomøya Bermeja var lenge grense mellom USA og Mexico. Jacquet island ble vurdert som midtpunkt for den første transatlantiske telegrafkabel! Noen steder ble fantomøyer masseprodusert, som i det sørlige Stillehav. Der har kanskje kaptein J. K. Davis med skipet ”Nimrod” rekorden. Han fant Ringval island, Emerald island, Nimrod group og Dogherty island på bare en tur. Det finnes også en kandidat til; George Anson som «fant» en øygruppe mellom Wake og Markusøya. De aller fleste øyene er ren svindel, som Saxembergøya i søratlanteren. Der ble det til og med laget en liste over planteartene på øya!

Det er oppstått fantomøyer over alt, det har til og med vært fantomøyer i lake Superior. Isle Phelipeaux og Isle Pontchartrain heter de. Men hvorfor ble alle disse øyene funnet opp egentlig? Den vanligste grunnen er svindel. Det er «oppdagere» som enten vil bli berømte, eller må tilfredsstille sponsorer. De fantomøyene som oppstod som feil, er få. Men fantomøyene begynner å bli få. Mange fantomøyer ble avslørt på slutten av attenhundretallet, og enda flere forsvant med satellittfotograferingen.

Om Line

Line Brendberg er virksomhetsleder ved skolen.
Dette innlegget ble publisert i Norsk, Samfunnsfag. Bokmerk permalenken.

2 svar til Fantomøyer – øyer som ikke finnes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *