Endringer i matematikk-undervisninga

IMG_6006Særlig vil dere som går i barneskolen eller har barn i de laveste klassetrinnene merke at matematikkfaget endrer seg  fra skolestart i år. Kunnskap fra kommunens regnenettverkarbeid har ført til at vi har kjøpt inn nytt læreverk i barneskolen, og skolert personalet i å tenke annerledes om regnemetodikk. Stikkordene for vektlegginga nå er: presise begreper, lærende samtaler, problembasert læring og åpne oppgaver.

Det vil si at undervisninga retter seg mer inn på at elever og lærere skal bruke de korrekte matematiske navnene på ting helt fra starten av løpet, slik at det ikke oppstår vanlige misforståelser og forvirring når elevene møter vanskeligere lærestoff seinere. Nye midler tilført skolene for å gjøre tidlig innsats i småtrinnet har gjort det mulig for oss å dele barneskolegruppa i mange norsk- og matematikktimer, slik at lærerne har mulighet til å gå direkte inn og samtale med elevene på deres læringsnivå om for eksempel tallforståelse, regnestrategier, oppgaveforståelse og vurdering av mulige løsninger. Dette satser vi på fordi vi ser stor verdi av at lærerne kan vise elevene måter å tenke på og arbeide på, og også observere direkte hvordan elevene tenker og arbeider, og hva de mestrer å uttrykke eller gjøre i møte med en oppgave. Dermed vil de også møte andre typer oppgaver enn de er vant til fra tidligere lærebøker, for eksempel oppgaver som trener evne til å finne ut hva det spørres etter, drøfte hva som kan være lurt å gjøre, forklare hva man tenker når man utfører regneoperasjoner og velge blant ulike strategier, der flere kan føre fram. Kanskje er det også mange riktige svar på en oppgave, og utfordringa består i å finne flere alternativer i stedet for å låse seg fast til det første man tenker på! Dette vil være avgjørende ferdigheter for å unngå det typiske «mattesjokket» seinere i skoleløpet, der elevene blir stående uten metoder i møte med sammensatte problemer, tekstbaserte oppgaver og utfordringer som ikke er ferdig oppsatt i et matematisk språk. Det er jo ikke slik i livet der ute at regneferdigheten blir utprøvd ved at noen dukker opp og skriver ferdig oppsatte regnestykker til deg i ei bok!IMG_6006

Om Line

Line Brendberg er virksomhetsleder ved skolen.
Dette innlegget ble publisert i Matematikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *