Svanesong

Denne avskjeden med Sørburøy skulekorps er skrive av Hans Olav Brendberg.

Det finst mange slags fuglar. André Bjerke skreiv om ein fugl som heitte «Pindia-pampistiko-pampibanon». Den er «av farge mørkegul, og er en svært bedrøvet fugl.» Kvifor var Pindia Pampistiko Pampipanon so trist? Han sørga «som en fanget prins/ fordi den slettes ikke fins».

Diktet til Bjerke enda godt likevel:

«Og kan vi ikke si, da mon,

at vi har laget Pindia-

pampistiko-pampibanon?

Så får den sove godt i kveld

fordi den fins allikevel!»

Så det gjorde vi – og Sørburøy Skolekorps har i litt over 16 år vore ein slik songfugl som har kunna sove godt – avdi han ikkje berre finst, han har hekka og trivdest her på øyane lengst vest i Trøndelag. Han har slege ut dei musikalske vengene sine, og henta heider og ære heim til reiret her ute.

Denne månaden syng denne fuglen sin svanesong – etter over 16 år blir han igjen heimlaus, og minst like bedrøva som Pindia Pampistiko Pampibanon. 11. juni held han sin siste konsert – i Lillehammer, på korpsfestivalen til Søre Ål. Etter det flyg han ut i dei evige rømdene.

Men kanskje finst det – ein stad der ute – ei lita øy og ein skule, med ungar som er klare til å læra seg noter og til å pussa messinginstrument. Der han kan slå seg ned, og igjen breida dei musikalske vengene sine. Veit du av ei slik øy, så ikkje nøl.

Det er ein svært vakker fugl.

Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Lappepute

Øving og strev med strikkepinnene gav en liten stabel med små og store treningslapper, og da lager man… – lappepute til lesekroken i skolebiblioteket!
Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Hvordan maler man et bærekraftmål?

Et spennende prosjekt i vår som snart når slutten, er en idé vi hadde til lokalt prosjekt i den kulturelle skolesekken. Elevene har studert FNs bærekraftmål, og valgt seg ett hver som de ville lage et visuelt uttrykk til som maleri. Faglærer Veronica Rist har hjulpet dem å utvikle idéene og overføre fra skisse til prøvemaleri og så til større lerret. God faglig hjelp har vært lærer ved kulturskolen, Gerard Rooker, som har gitt viktige innspill til hver enkelt fra malingsvalg, motiv og uttrykk til komposisjon og maleteknikker. Et kreativt og flott delprosjekt til Grønt Flagg-arbeidet vårt og det overordna temaet om bærekraftig utvikling!

Maiken og Gerard planlegger fargeflater

Det har vært viktig for oss i prosjektet at det ikke skulle være bare en happening, men en lærende prosess med underveistilbakemeldinger og en sluttvurdering som innebærer dialog om både arbeidet og produktet. Vurderingsdagen blir fredag 20. mai.

Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Hva er tingene rundt oss laget av?

Petter og Anna undersøker hvor det blir av atomene i en reaksjon som sa pang!

Stort tema i naturfag i vinter og vår har vært kjemi. På ulike nivå har elevene utforska, lest skrevet og lært om stoffene rundt oss, og hvordan de endres i kjemiske reaksjoner.

Johannes trener på å bruke pipetteballong da vi laget en ester som dufta herlig av pære
Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Nye fjes på skulen

Onsdag 11. mai var det mange på besøk, som kom for å helsa på skuleborna og kvarandre i samband med oppstart i nye roller og jobbar.

Velkomen til Janne Marøy, som blir lærar på skulen frå august! Vi jobbar med å setja saman eit team i tillegg til henne.

Marlen Sommer er helsesjukepleiar ved skulen, og eit fjes vi har møtt tidlegare i år ved fleire høve. Ho varslar at ho blir å sjå oftare i Froan frå neste år, og det er bra!

Heilt nye i rolla i forhold til oss er også Kine Ebbesen frå barnevernet, Nina Selvåg frå PPT og Ane Nagelhus, nytilsett kommunepsykolog.

Velkomne skal de vera som samtalepartnarar, innspelarar og portopnarar for elevar, foreldrar og tilsette som måtte ha noko på hjarta framover. Godt å ha heile teamet på plass!

Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Nynorskdagen 12. mai

Alle skular fått denne oppmodinga frå målorganisasjonane i samband med nynorskdagen, heng deg gjerne på!

Vil de bli med på nynorskdagen 12. mai? Noregs Mållag og Norsk Målungdom utfordrar alle i heile Noreg til å skrive nynorsk i morgon, også kommunane og skulane. Vi veit det er kort varsel, men kanskje finn de ein måte å markere dagen på der de er.

– Skriv nynorsk i sosiale medium (#nynorskdagen)

– Snakk om nynorsk, Ivar Aasen, og/eller jamstillingsvedtaket 12. mai 1885. – Les ein nynorsk tekst
– Prøv nynorskroboten til Nynodata: https://nynorskdata.no

Nynorsk er for alle, men er mindre brukt enn bokmål. Målet vårt er å vise at det ikkje er farleg å skrive nynorsk – og på nynorskdagen er det lov å prøve!

Sjå nettsida til Nynorsksenteret for gode undervisningsopplegg: https://nynorsksenteret.no/

Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

BEWi-tur

Tekst og bilder av Maiken og Anna

Vi dro på skoletur til Frøya og besøkte BEWi på Hamarvika. De produserer isoporkasser som de sender ut til bedrifter som har bestilt fra de med logo på. De får bestillinger på flere titusen kasser i uken. Isopor lages av små kuler som blåser de opp ved hjelp av maskiner. Når de blir laget så blir de det via trykk som presser kassene hardt sånn at de er på plass. Og til slutt sprayer de på logo. 

Jeg spurte elevene hva de likte best på BEWi dette fikk jeg til svar: 

Anna: At kulene vokste og ble større og hvordan de sprayet logo på boksene og drikken. 

Johannes:  Når vi fikk sånne gratis rekvisitter. 

Petter: Når de sprayet logo på kassene. 

Meg selv: Når de sprayet logo på kassene og den gode iskalde appelsinjuicen de hadde. 

Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Vi badet i sjøen!

Tekst og bilder av Johannes og Petter

Den 9. september badet elevene på Sørburøy skole i sjøen, på fjæra nedenfor skolen. Johannes var dessverre syk da, og fotograferte i stedet. Elevene hadde på ullundertøy, for å vite hvor mye ull varmer. Elevene fikk varm kakao etter raskt å ha tørket seg og skiftet.

Fotograf: Johannes
Avbildet er Maiken på land, Petter på vei ut, Anna på tur opp og Ine med vann opp til lårene.
Skrevet i Informasjon | Legg igjen en kommentar

Lag deres idéer til Grønt Flagg-prosjektet!

Skolen har lagt inn søknad om å bli Grønt Flagg – sertifisert skole, og håper vi kan la det grønne flagget vaie neste sommer! Startprosjektet vårt handler om å minske avfallmengder, og lære hvordan vi unngå søppel og behandler søppel. Delmål innenfor prosjektet er å planlegge hva man virkelig trenger, reparere og bruke om igjen ting, vedlikeholde det vi har så det varer lenge, og sortere nødvendig avfall riktig så det havner på rett sted når det forlater oss.

Gjennom året kommer vi til å samle eksempler på ting vi har gjort, med bilder og kort forklaring. Eksempler på hva elever, foreldre og lærere kan passe på at vi får dokumentert og delt med hverandre:

  • fant en lur måte å bruke opp matrester som kanskje ellers ville blitt kasta
  • plukka opp søppel som lå ute, og fikk kasta det på rett sted
  • fikk brukt jakken eller buksa lenger, fordi jeg reparerte en skade eller sydde i en ny knapp
  • var med familien på vedlikehold av treverk som måtte smøres, maskiner som trengte stell, flekkfjerning og skånsom vask av tøy
  • begynte å sortere ut nye typer søppel og levere det på rett sted
  • har lagt en lur plan for å kjøpe mindre ting som vi risikerer blir kasta etter kort tid
  • …. eller noe som passer bra for skolen vår eller heimen deres?
Dette er logoen til Grønt Flagg-ordninga, henta fra fee.no
Skrevet i Skoleliv | Legg igjen en kommentar

Halten!

Gjengen starter skoleåret med tur til Halten!

For en start på skoleåret det var. Både spennende, gøy og litt skummelt. Vi fikk utforsket både området rundt og utfordret høydeskrekken med omvisning i kommunens nordligste fyrtårn. Ekstra takk til alle som gjorde dagen vår ekstra spesiell, som Magne som fikk oss trygt ut til øya, og Björn Vogelsang som tok oss med til og fortalte oss masse om både fyrtårnet og Halten! 😊

Under er det lagt ved de viktigste bildene fra dagen, hvor elevene selv har stått for fotograferingen. Se galleri for flere bilder.

Fotograf: Anna
Fotograf: Petter
«Linsa i fyret»
Fotograf: Johannes
Fotograf: Maiken
Hele gjengen med Halten fyr i bakgrunnen.
Fra venstre til høyre: Line, Johannes, Hans Olav, Anna, Petter, Maiken, Ine
Fotograf: Björn Vogelsang

Skrevet i Halten, Kunst og håndverk, Samfunnsfag | Legg igjen en kommentar